A bazsalikomos pesto egy olyan étel, amely rendkívül ízletes és nagyon egyszerűen elkészíthető, emellett számtalan ételnek adhat különleges ízt. A bazsalikomos pesto alapját maga a friss bazsalikom levelei adják, melynek íze is illata is ellenállhatatlan. Amellett, hogy íze nagyon különleges, a bazsalikom számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, beilleszteni étrendünkbe.
A bazsalikom, mint növény egy egyéves, gazdagon elágazó fűszernövény, mely akár 50 cm magasságig is megnőhet. Levelei hosszúkásak, oválisak és illóolajokban rendkívül gazdagok, kellemes aromájú, így ad frissességet az ételeinkhez. A fiatal, zsenge növények hajtáscsúcsát gyűjtjük, így tudjuk segíteni, hogy szépen, bokrossá fejlődjön.
Így készül a bazsalikomos pesto:
Bazsalikomos pesto hozzávalók:
- 2 marék bazsalikom levél
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml olívaolaj
- reszelt parmezán sajt
- só
- bors
Bazsalikomos pesto elkészítése:
- A bazsalikomot mossuk meg, itassuk le a levelekről a vizet, majd távolítsuk el a vastag szár részeket.
- Tegyük a bazsalikomot, a fenyőmagot, a fokhagymát és a sajtot egy robotgépbe, és kezdjük el aprítani a hozzávalókat.
- Aprítás közbe folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat egészen addig, míg a pesto krémes, sima állagú nem lesz.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Az elkészült bazsalikomos pesto fogyasztható tésztával, pirítóssal, vagy szendvicsben is akár.
Miért annyira egészséges bazsalikomos pestot fogyasztani?
A bazsalikom sok-sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Persze ez nem azt jeleni, hogy egész nap bazsalikomot kell rágcsálnunk, de 1-1 étkezés beiktatásával már adhatunk szervezetünknek egy kis löketet az egészségünkhöz.
- Nyugtató- és szorongáscsillapító hatású: a bazsalikom illóolajai olyan anyagokat tartalmaznak, melyek antidepresszáns hatásúak lehetnek, ezáltal javíthatja a rövid távú memóriát, oldhatja az idegi koordinációkat, valamint a szorongást.
- Antimikrobális hatású: a bazsalikom levél kivonatai antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segíthet a fertőzések megelőzésében. Ígéretes kutatásokban is vizsgálják eme csodás növény leveleit az élelmiszer eredetű baktériumok megtelepedésének megelőzésében.
- Gyulladáscsökkentő hatású: a bazsalikom kivonatok antimikrobális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően felhasználhatók sebgyógyulás elősegítésére. Alkalmazzák még különböző kozmetikumokban a bazsalikom kivonatot öregedésgátló, valamint UV-védő szerek készítéséhez.
- Antioxidánsokban gazdag: a bazsalikomban található antioxidánsok segítik a szervezetet a káros szabad gyökök elleni védekezésben, így járulva hozzá az egészség fenntartásához.
A bazsalikomos pesto egy olyan fantasztikus szósz, mely megkoronázza az ételeket. A friss bazsalikom, a fokhagyma, a fenyőmag és a parmezán kombinációja igazi gasztronómiai ízélményt nyújt, emellett a bazsalikom fogyasztása hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Ne habozz kipróbálni ezt az egyszerű receptet, és fedezd fel a bazsalikomos pesto ízének és frissességének örömét.
Szeretnél még többet tudni a bazsalikom történelméről és jótékony hatásairól? Itt még sok-sok hasznos információt találsz!
Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z
Amennyiben valamilyen betegségre keresel megoldást, a Gyógynövények betegségekre oldalon tudsz nézelődni.
Facebookon is megtalálsz!
Válogass kedvedre 🙂