Bazsalikomos pesto

A bazsalikomos pesto egy olyan étel, amely rendkívül ízletes és nagyon egyszerűen elkészíthető, emellett számtalan ételnek adhat különleges ízt. A bazsalikomos pesto alapját maga a friss bazsalikom levelei adják, melynek íze is illata is ellenállhatatlan. Amellett, hogy íze nagyon különleges, a bazsalikom számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, beilleszteni étrendünkbe.

A bazsalikom, mint növény egy egyéves, gazdagon elágazó fűszernövény, mely akár 50 cm magasságig is megnőhet. Levelei hosszúkásak, oválisak és illóolajokban rendkívül gazdagok, kellemes aromájú, így ad frissességet az ételeinkhez. A fiatal, zsenge növények hajtáscsúcsát gyűjtjük, így tudjuk segíteni, hogy szépen, bokrossá fejlődjön.

Bazsalikom
Bazsalikom

Így készül a bazsalikomos pesto:

Bazsalikomos pesto hozzávalók:

  • 2 marék bazsalikom levél
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 ml olívaolaj
  • reszelt parmezán sajt
  • bors

Bazsalikomos pesto elkészítése:

  1. A bazsalikomot mossuk meg, itassuk le a levelekről a vizet, majd távolítsuk el a vastag szár részeket.
  2. Tegyük a bazsalikomot, a fenyőmagot, a fokhagymát és a sajtot egy robotgépbe, és kezdjük el aprítani a hozzávalókat.
  3. Aprítás közbe folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat egészen addig, míg a pesto krémes, sima állagú nem lesz.
  4. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Az elkészült bazsalikomos pesto fogyasztható tésztával, pirítóssal, vagy szendvicsben is akár.
Bazsalikom
Készíts bazsalikomos pestot
Miért annyira egészséges bazsalikomos pestot fogyasztani?

A bazsalikom sok-sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Persze ez nem azt jeleni, hogy egész nap bazsalikomot kell rágcsálnunk, de 1-1 étkezés beiktatásával már adhatunk szervezetünknek egy kis löketet az egészségünkhöz.

  • Nyugtató- és szorongáscsillapító hatású: a bazsalikom illóolajai olyan anyagokat tartalmaznak, melyek antidepresszáns hatásúak lehetnek, ezáltal javíthatja a rövid távú memóriát, oldhatja az idegi koordinációkat, valamint a szorongást.
  • Antimikrobális hatású: a bazsalikom levél kivonatai antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segíthet a fertőzések megelőzésében. Ígéretes kutatásokban is vizsgálják eme csodás növény leveleit az élelmiszer eredetű baktériumok megtelepedésének megelőzésében.
  • Gyulladáscsökkentő hatású: a bazsalikom kivonatok antimikrobális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően felhasználhatók sebgyógyulás elősegítésére. Alkalmazzák még különböző kozmetikumokban a bazsalikom kivonatot öregedésgátló, valamint UV-védő szerek készítéséhez.
  • Antioxidánsokban gazdag: a bazsalikomban található antioxidánsok segítik a szervezetet a káros szabad gyökök elleni védekezésben, így járulva hozzá az egészség fenntartásához.

A bazsalikomos pesto egy olyan fantasztikus szósz, mely megkoronázza az ételeket. A friss bazsalikom, a fokhagyma, a fenyőmag és a parmezán kombinációja igazi gasztronómiai ízélményt nyújt, emellett a bazsalikom fogyasztása hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Ne habozz kipróbálni ezt az egyszerű receptet, és fedezd fel a bazsalikomos pesto ízének és frissességének örömét.

Szeretnél még többet tudni a bazsalikom történelméről és jótékony hatásairól? Itt még sok-sok hasznos információt találsz!

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Amennyiben valamilyen betegségre keresel megoldást, a Gyógynövények betegségekre oldalon tudsz nézelődni.

Facebookon is megtalálsz!

Válogass kedvedre 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük