Az alvászavar olyan probléma, mely sok ember életét megkeserítheti. A rossz alvásminőség, az alvászavarok, vagy az alvás nehézségei súlyos hatással lehetnek az életminőségre, valamint az általános egészségre. Szerencsére számos természetes megoldás létezik az alvászavarok enyhítésére és a gyógynövények nagyon is hatékonyak lehetnek ezen a területen is.

Az alvászavar sokféle formában jelentkezhet. Ez a probléma nagyfokú  kimerültséghez, szorongáshoz, depresszióhoz, csökkent teljesítőképességhez, valamint egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Az alvászavar kezelése rendkívül fontos az egészséges életmód fenntartásához. Számos gyógynövény létezik, melyek segíthetnek az alvászavar enyhítésében. Ezek a növények nyugtató, relaxáló és altató hatásokkal rendelkeznek, melyek elősegítik a pihentető alvást.

Az alvászavar kezeléséhez használhatjuk a gyógynövényeket különböző formákban.

Néhány alkalmazási mód:

    • Gyógynövényteák: a leggyakoribb módja a gyógynövények használatának a teaként való fogyasztás. Egyszerűen forrázzunk le egy teafiltert, vagy teafűszert, majd hagyjuk ázni néhány percig. Igyunk egy csészével este, egy-két órával lefekvés előtt.

    • Illóolajok: az illóolajokat használhatjuk diffúzorokban, vagy közvetlenül az ágyneműre, párnára cseppenthetjük. A levendula, a kamilla és egyéb illóolajok is segíthetnek ellazulni és elősegítik a jobb, pihentetőbb alvást.

    • Tinktúrák: néhány gyógynövényt tinktúrák formájában is beszerezhetünk. Ezeket csepegtethetjük egy pohár vízbe, és lefekvés előtt fogyaszthatjuk.

    • Gyógynövény kapszulák: ha nem szeretnénk teát főzni, vagy illóolajat használni, akkor kaphatók különböző gyógynövénykapszulák is. Ezeket étkezés, vagy lefekvés előtt vehetjük be.

További tippek az alvás javításához:

    • Tartsunk szabályos alvási időt: próbáljunk minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, hogy testünk megszokja az alvási ciklusokat.

    • Kerüljük az elektromos eszközök használatát este: a képernyők kék fénye gátolhatja az alvást, ezért próbáljuk meg este elkerülni a számítógép, a telefon és a TV használatát.

    • Kerüljük a nehéz ételeket és italokat este: az alkohol, a koffein és a nehéz ételek is zavarhatják az alvást. Kerüljük el őket este, különösen a lefekvés előtti időszakban.

    • Testmozgás: a rendszeres testmozgás javítja az alvás minőségét. Próbáljunk naponta legalább 30 percet mozogni.

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Facebookon is megtalálsz!

Ajánlott gyógynövények:

Citromfű, levendula, macskagyökér, orbáncfű

Citromfű kicsi
Citromfű
Levendula
Levendula
Macskagyökér hatás
Macskagyökér
Orbáncfű
Orbáncfű

Fontos! Mindig fontos orvossal konzultálni, mielőtt bármilyen gyógynövényt, vagy természetes kezelési módszert alkalmaznánk, különösen, ha már gyógyszeres kezelés alatt állsz. Az egyéni tolerancia és reakciók személyenként változhatnak és az orvosi tanács segíthet megtalálni a legoptimálisabb megoldást számodra.