Az év gyógynövénye 2024

Az év gyógynövénye 2024 évben is kihirdetésre került. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megválasztja az Év Gyógynövényét. Céljuk volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy évről-évre újabb gyógynövényre irányuljon a figyelem.

2024-ben választásuk a BORSMENTÁRA esett.

A borsmenta az egyik legrégebben termesztett gyógynövények egyike. Leveleiből készült teát és illóolajat megfázásos tünetek enyhítésére, bőrviszketés kezelésére, valamint fájdalomcsillapításra is használják. Emellett hatékonyan enyhíti az emésztési panaszokat, ami görcsoldó hatásával függ össze.

Ha volt már tapasztalatod a borsmenta illóolajjal, akkor Te is tudod, hogy milyen sokoldalú és csodálatos ez a gyógynövény. Szóval népszerűsége nem véletlen, ahogy az sem, hogy az év gyógynövénye 2024 -ben ilyen előkelő helyre került.

A borsmenta illóolaj aromája tiszta, friss, hűsítő, átható mentolos és édes.

Az év gyógynövénye 2024 -ben, vagyis a borsmenta a következő problémák esetén nyújthat segítséget:

  • Fejfájás és migrén kezelése: a borsmenta illóolajokat hagyományosan fejfájás és migrén enyhítésére használják. Az olaj enyhe masszázst követően segíthet a fejfájás okozta fájdalom csillapításában, valamint a stressz oldásában.
  • Gyulladások enyhítése: a borsmenta gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Helyileg alkalmazva segíthet enyhíteni az ízületi vagy izomfájdalmakat. Hűsítő, élénkítő és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Légzési problémák kezelése: az inhalálható borsmentaolaj enyhítheti a légzési problémákat, az asztmát, vagy az allergiás náthát. A mentol tisztítja az orrjáratokat, és könnyíti a légzést.
  • A száj egészsége: természetes leheletfrissítő. A borsmenta olaj elpusztítja a baktériumokat, valamint a gombákat. 
  • Gyomorpanaszok enyhítése: a borsmentát hosszú ideje használják gyomorproblémák, például emésztési zavarok, puffadás és gyomorfájdalom kezelésére. A mentol segíthet enyhíteni a gyomor és az emésztőrendszer izgalmát, így segítve az emésztést.
  • Stressz csökkentése: a borsmenta illata ismert stresszcsökkentőként is. A frissítő illat segíthet megnyugodni a stresszes helyzetekben.
  • Természetes rovarriasztó: a hangyák, pókok, csótányok, szúnyogok, egerek, tetvek és kullancsok ellen a borsmenta olaja hatásos védelmet nyújthat.

Hogyan használjuk:

  • Emésztési panaszokra hordozóolajba cseppentve és a hastájékra bemasszírozva érdemes használni.
  • Inhalálva kitűnő légúttisztító és fertőzésgátló. (Levendula, vagy vörös narancs illóolajjal kombinálva még erősebb a hatása.)
  • Fejfájás és migrén esetén a halántékra dörzsölve néhány csepp hatásos fájdalomcsillapító. (Levendulával kombinálva még erősebb.)
  • Frissítőként alkalmazható akár diffúzorban párologtatva.

Szóval ne habozz kipróbálni ezt a csoda növényt, nem fogod megbánni! 

Az év gyógynövénye 2024 -ben a borsmenta lett, de azért ne feledkezzünk meg az előző évi győztesekről sem!

Íme:

Borsmenta
2024 - Borsmenta
Vadgesztenye
2023 - Vadgesztenye
Cickafark
2022 - Cickafark
Fekete nadálytő
2021- Fekete nadálytő
Bíbor kasvirág echinacea
2020 - Bíbor kasvirág
Orbáncfű
2019 - Orbáncfű
Levendula
2018 - Levendula
Mák
2017 - Mák
Kamilla
2016 - Kamilla
Galagonya
2015 - Galagonya
Citromfű
2014 - Citromfű
Máriatövis
2013 - Máriatövis

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Amennyiben valamilyen betegségre keresel megoldást, a Gyógynövények betegségekre oldalon tudsz nézelődni.

Facebookon is megtalálsz!

Válogass kedvedre 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük