Az illóolaj a legtöbb gyógynövényből előállítható. Azonban az illóolajban lévő hatóanyagok koncentrációja tízezerszer magasabb lehet, mint magában a gyógynövényben. Ezért olyan hatékonyak az illóolajok. A szintetikus gyógyszerekkel szemben éppen ezért előnyös azok számára, akik szeretnék támogatni, vagy helyreállítani természetes egészségüket. Az illóolajok belégzés után akár már néhány másodperc után azonosíthatók a vérben, így befolyásolhatják gondolkodásunkat és érzéseinket, valamint testünk minden folyamatát.

Az illóolajok gyakran pozitívan hatnak ránk és támogatnak minket még a legnehezebb körülmények között is, és ami a legfontosabb, hogy ezt gyakran egyszerre több mechanizmuson keresztül teszik. Az illóolaj nem csodaszer, de az élet minden pillanatában segíthet és támogathat bennünket.

„A természetben minden megtalálható, amire testünknek és lelkünknek szüksége van.”

Az illóolajok sokszor több száz anyag erősen koncentrált vegyületei. Mindezek az összetevők hozzájárulnak az illóolaj szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaihoz. Néhány olaj egy kilogrammjának előállításához több tonna alapanyagra van szükség. Számos tényező befolyásolja az illóolaj minőségét. A növény termesztésénél nagyon fontos a talaj, a levegő és a víz minősége, valamint a termesztés módja.

Történelmünk legnagyobb orvosai használták őket. Például Hippokratész napi illatos fürdőt javasolt. Már akkor az emberek megtapasztalhatták, hogy az illóolajok a természet ajándékai és sok szempontból segítségükre lehetnek. Nem csak emberi felhasználásra, hanem az állatok és növények számára is használhatóak.

„A természet mindig megtartja titkait.”

A földi élet végtelen számú esszenciát kínál számunkra, amelyek hatással vannak ránk. A természet az illatok és ízek harmonikus keveréke, amelyben figyelmünket arra irányítja, ami abban a pillanatban leginkább megérint bennünket. Az egy összetevőből álló esszenciális olajok mellett az illóolaj keverékeknek is óriási szerepük van. Minden ilyen keverék nagyszámú, pontosan egymáshoz illő illóolajat tartalmaz. Az olajok ilyen kombinációja szinergikusan növeli a különböző olajok együttes hatásait.

A teljesség igénye nélkül bemutatok néhány illóolajat, amivel segítheted mindennapjaidat:

Levendula

Levendula:

Nagyon népszerű olaj friss, virágos aromája a béke, a nyugalom és a kiegyensúlyozottság olaja. Nem csak az illata kellemes, hanem csökkenti a fizikai és az érzelmi stresszt, és oldja a szorongást. Javíthatja az alvás minőségét, eredményes vérnyomáscsökkentő, ezen kívül gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik. A levendula illóolaja csillapíthatja a fájdalmat, így ízületi, vagy izomfájdalmak esetén bátran fordulhatunk hozzá. Valamilyen hordozóolajjal keverve nagyon hasznos lehet égési sérülés, sebek és rovarcsípések kezelésére.

Borsmenta:

Friss, hűsítő és menta illatú illóolaj, amely nyugalmat kelt és erősíti a koncentrációt. Emellett csillapíthatja az utazási betegség kellemetlen tüneteit. Ez a csodás illóolaj belélegezve enyhíti a fejfájást, hordozóolajjal összekeverve pedig hatékonyan csillapítja a napégés okozta kellemetlen tüneteket. Megszünteti a bőrfertőzéséket, különösen ekcéma esetén nagyon hatásos segítség, de láz, emésztési zavar, vagy zúzódás esetén is bátran forduljunk hozzá.

Borsmenta

Citrom:

Nagyon kellemes illóolaj. Friss, könnyű, citrusos és enyhén édeskés illattal. Tisztaság, frissesség és magabiztosság érzését kelti. Antioxidáns hatással rendelkezik, és remekül oldja a szorongást. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is kiemelkedő. Csökkenti a stresszt és fáradságot, tisztít és méregtelenítő hatással is rendelkezik.

Teafa:

Gyógyító hatású, balzsamos aromájú illóolaj, amely növeli az önbizalmat, az ellenálló képességet. Szellemi fáradtság esetén is hatásos. Remekül kezeli a fertőzéseket az antibakteriális, antiszeptikus, vírusellenes és gombaellenes hatásainak köszönhetően. A teafaolaj hordozóolajjal keverve használható rovarcsípésre, a sebek gyorsabb gyógyulásának elősegítésére.

Eukaliptusz:

Intenzív, friss és édes aromájának köszönhetően az eukaliptuszolaj nyugalmat kelt és teret ad a mély légzésnek. Jellemzően antiszeptikus, hurutoldó, lerakódásgátló és serkenti a helyi keringést. Elsődleges felhasználása megfázás, influenza, köhögés, hörghurut esetén.

Az illóolaj használatának egyik legbiztonságosabb módja: az aromadiffúzor

Az aromadiffúzor az illóolajok belégzésén alapuló aromaterápiás eszköz, melynek gyökerei az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza. Az illóolajok használatának, levegőbe juttatásának egyik kényelmes módja a párologtatás. Ez egy passzív módszer, amikor a szobába permetezett illóolajok aromája azonnal élvezhető, tehát belélegezzük az illóolajat, ugyanakkor nem érintkezik közvetlenül a testünkkel.

A párologtatók különösen a hálószobában hasznosak: 4-6 csepp levendulaolajjal még pihentetőbb az éjszakai alvás.

Miért jó ha van otthon egy diffúzorod?

Mert könnyedén használhatod arra, hogy ezeket a csodás illóolajokat a levegőbe juttathasd és ezáltal is élvezhesd terápiás hatásukat. Továbbá:

  • fertőtlenítheted velük otthonod levegőjét,
  • az esti alváshoz nyugodt légkört teremthetsz,
  • használhatod az allergiaszezonban is a levegő megtisztítására és az allergiás tünetek csökkentésére,
  • számtalan jótékony hatást gyakorolhatsz velük magadra és a környezetedre egyaránt, a megfelelő olajokkal használva.

Milyen diffúzort válassz? Olyat, amelyik a Te igényeidnek leginkább megfelel, a Te környezetedbe legjobban illeszkedik.

Hogyan alkalmazzuk bőrünkön az illóolajokat:

Kipróbálnád az illóolajok csodálatos világát? Az illóolajok a természet csodás ajándékai, de mivel koncentrátumok, ezért kellő odafigyelést igényelnek. Kezd fokozatosan, ne akarj mindent egyszerre kipróbálni. Mindannyian egyediek vagyunk és ebből kifolyólag nagyon egyedien reagálunk ugyanarra a mennyiségre és alkalmazási módra. Haladj lassan és megfontoltan.

Az illóolajok leggyakoribb felhasználási helyei a talp, tenyér, csukló, nyak, tarkó, has, halánték, gerinc, csakrák.

A legtöbb illóolaj esetében szükséges valamilyen növényi olajjal – hordozóolajjal – történő hígítás a bőrön való használathoz. Hígításhoz használható szűz, hidegen sajtolt olaj. Például jojoba-, mandula-, szőlőmag-, szezám-, sárgabarack-, vagy napraforgóolaj.

Hígítási útmutató:

Az illóolaj hordozóolajban történő feloldása biztonságosabbá teszi a bőrre való felvitelt.

2,5 %-os oldat elkészítése: 10 csepp illóolaj 20 ml (4 teáskanál) hordozóolajban. Ez az oldat biztonsággal használható normál bőrű felnőttek esetében.

1 %-os oldat elkészítése: 5 csepp illóolaj 20 ml (4 teáskanál) hordozóolajban. Ez az oldat leginkább érzékeny bőrű felnőttek, illetve 3-10 éves gyerekek számára ajánlott.

Amennyiben többet szeretnél megtudni az illóolajok különleges világáról, felhasználásuk módjáról, csatlakozz Facebook csoportomhoz:

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Amennyiben valamilyen betegségre keresel megoldást, Gyógynövények betegségekre oldalon tudsz nézelődni.