A csontritkulás komoly egészségügyi probléma, ami a csontsűrűség csökkenésével jár. A törékeny és gyenge csontok miatt főképp az idősebb korosztály érinti. A csontritkulás, vagyis az osteoporózis a csontok ásványi sűrűségének és szerkezetének fokozott romlását jelenti. E miatt a csontok törékenyebbé válnak és könnyebben sérülnek és törnek.

A csontritkulás kialakulásában szerepet játszhatnak a táplálkozás és az életmód, valamint genetikai tényezők is. Az életkor előrehaladtával ugyan csökken a csont sűrűsége, viszont ez a folyamat lassítható, illetve akár meg is előzhető a megfelelő intézkedésekkel.

A csontok egészségének megőrzésére, valamint a csontritkulás megelőzésére számos gyógynövény alkalmazható. Ezek a gyógynövények a csontok fejlődésének és fenntartásához megfelelő támogatást nyújtanak vitamin- és ásványi anyag tartalmuk segítségével. A kalcium például létfontosságú anyag a csontok számára, a K-vitamin pedig segíti a kalcium beépülését a csontszövetekbe. A C-vitamin a kollagén képződésében is fontos szerepet játszik, amely szintén rendkívül fontos a csontok egészségéhez.

A gyógynövényeket különböző formában fogyaszthatjuk, attól függően, hogy melyiket választjuk. Leggyakoribb formája a teaként való fogyasztás, de akár kapszula formájában is bevihetjük szervezetünkbe. A csontritkulás megelőzhető életmódváltással. A rendszeres testmozgás, a megfelelő D-vitamin bevitel és kalcium pótlása, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése mind segítség lehet a csontritkulás megelőzésében, illetve kezelésében.

Ajánlott gyógynövények:

Mezei zsurlófű, mák, lósóska, bambusz, kenderkefű

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Amennyiben valamilyen betegségre keresel megoldást, Gyógynövények betegségekre oldalon tudsz nézelődni.

Facebookon is megtalálsz!

Fontos! Mindig fontos orvossal konzultálni, mielőtt bármilyen gyógynövényt, vagy természetes kezelési módszert alkalmaznánk, különösen, ha már gyógyszeres kezelés alatt állsz. Az egyéni tolerancia és reakciók személyenként változhatnak és az orvosi tanács segíthet megtalálni a legoptimálisabb megoldást számodra.