Macskagyökér hatása

A macskagyökér hatása főleg az alvással kapcsolatos problémákkal küzdők számára nyújt természetes megoldást.

A macskagyökér Európában és Ázsiában őshonos növény, de még Észak-Amerikában is megtalálható. Ez a gyógynövény Görögországból és Rómából származik, melyet már akkor is álmatlanság, gyomorgörcs és migrén kezelésére használták. Napjainkban a macskagyökeret szorongás, depresszió, álmatlanság, premenstruációs szindróma (PMS), fejfájás és menopauza kezelésére is alkalmazzák.

A kerti heliotrópnak is nevezett macskagyökér kerek, lapos virágfürtöket növeszt, amelyek a rózsaszíntől a fehérig terjednek. A macskagyökér évelő növény, amely 3-6 láb magasra is megnőhet. Föld alatti szárát és gyökereit is használják gyógyászati célokra. Nyirkos réteken, de erdőben is megterem. Gyökértörzse 3-5 cm hosszú, kisujjnyi vastagságú, melyből 10-15 cm hosszú, 2-3 mm vastag, rostos gyökér ágazik el.

A macskagyökér hatásai:

Álmatlanság, alvászavar esetén

A macskagyökérrel kapcsolatosan több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a macskagyökér biztonságos és hatékony gyógynövény lehet az alvás elősegítésére és a kapcsolódó rendellenességek megelőzésére. 1-2 teáskanálnyi szárított macskagyökérből készített tea közvetlenül lefekvés előtt elálmosít. A macskagyökér gyökereibe és a rizómákban az aktív fitokemikáliák elősegítheti az alvást, mivel a benne található két vegyület, a valerenol és a valerinsav stimulálják a szervezet receptorait. Ha álmatlanságban, vagy más alvászavarban szenvedsz a macskagyökér megfelelő választás lehet, mivel csökkentheti az elalváshoz szükséges időt, emellett meghosszabbítja az alvás időtartamát, valamint javítja az alvás minőségét. Ellentétben sok gyógyszertári altatószerrel, a valerian (macskagyökér) nem okoz nem kívánt mellékhatásokat, például függőséget, vagy álmosságot ébredéskor. Ennek a csodás növénynek a gyökerét régóta használják altatóként, és többféle vény nélkül kapható altató- és nyugtatószer aktív hatóanyaga.

Szorongás és depresszió enyhítése

A macskagyökér hatása nem csak az alvást segíti, hanem a szorongásos tüneteket is enyhítheti. A szorongás az aggodalom, az idegesség, vagy a nyugtalanság érzése, általában egy közelgő esemény, vagy valami bizonytalan kimenetel miatt. Egy tanulmányban 1 hónapig vizsgálták, hogy akik egy órával lefekvés előtt macskagyökeret fogyasztottak szorongásos tüneteik jelentősen csökkentek a placebó csoporthoz képest.

Macskagyökér hatás
Macskagyökér

Ugyanezen tanulmány, melyben 1 hónapig lefekvés előtt egy órával macskagyökeret fogyasztottak szintén javultak a depresszió tünetei. A javuló depresszió mögött meghúzódó egyik elmélet a macskagyökér azon képessége, hogy elősegíti a nyugalmat és az ellazulást, segítve a stressz-szint csökkentését. A depressziót összefüggésbe hozták a krónikus stresszel is. Ha a macskagyökérrel segítünk a stressz kezelésében, az pozitív hatással lehet a depresszióra. Egy másik elmélet szerint, mivel a macskagyökér hatása az alvásra és az álmatlanságra pozitív hatással van, ennek a depresszióra is pozitív hatásai vannak, mivel a depressziót gyakran álmatlanság, vagy alvási nehézség is kísérheti. Így az alvási minőség javításával a macskagyökér közvetve is segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében.

Mivel a macskagyökér nyugtató-altató hatású, ezért segíthet az ideges feszültség, valamint az ingerlékenység feloldásában is.

Fájdalom és izomgörcs esetén segítség

A macskagyökeret a történelem során fájdalom és görcsök kezelésére is használták. Menstruációs fájdalom, reumás fájdalom és migrénes fájdalom kezelésére egyaránt. A macskagyökér enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságairól is ismert, így használata előnyös lehet azok számára, akik a fájdalomtól és izomgörcstől gyakran szenvednek.

Hiperaktivitás esetén:

A macskagyökér és citromfű kivonat hatékony és kiválóan tolerálható a nyugtalanságban szenvedő gyermekeknél. Egy tanulmányban iskolás gyermekeket vizsgáltak, akik hiperaktivitásban és koncentrációs nehézségekkel küzdöttek. Hét héten át kaptak macskagyökér és citromfű kivonatot, majd a szülők értékelése szerint az alvás és a társas viselkedés jelentős javulást mutatott. Csak két gyermek mutatott enyhe, átmeneti mellékhatásokat a gyógynövény-kivonatokkal szemben. A macskagyökér és a citromfű kombinációja hasznos lehet azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek, akik hiperaktivitástól és/vagy figyelemzavartól szenvednek.

Amire figyelni kell:

A macskagyökér nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, nyugtalanságot, émelygést okozhat. Általában az ajánlott dózisokban valamennyi felnőtt számára – akik egyéb nyugtatót nem szednek – biztonságosnak tekinthetők. Amennyiben az ajánlott dózis után akár enyhe tüneteket észlelünk, ne alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot.

Összefoglalva:

A macskagyökér a legtöbb ember számára biztonságos gyógynövénynek számít beleértve a felnőtteket és a gyermekeket is, ha az ajánlásoknak megfelelően szedik. Terhesség, illetve szoptatás alatt nem ajánlott macskagyökeret fogyasztani, valamint a macskagyökér kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel is. Ezért mindig konzultáljunk szakorvossal, vagy gyógynövény-szakértővel, mielőtt elkezdünk fogyasztani bármilyen gyógynövényt.

A macskagyökér gyógyászati ​​felhasználásának hosszú története van világszerte. Sok olyan betegségnek, amelynél szükséges lehet az idegrendszer megnyugtatása, előnyös a használata. Az álmatlanság talán a leggyakoribb ok, amiért a macskagyökeret szedik, de más gyógyászati felhasználás során is remek eredmények érhetők el.

Szeretnél még többet tudni a macskagyökér történelméről és jótékony hatásairól? Itt még sok-sok hasznos információt találsz!

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Facebookon is megtalálsz!

Válogass kedvedre 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük