A bélgörcs olyan kellemetlen állapot, mely sok ember életét megkeserítheti. A hasi fájdalom és kellemetlen érzés miatt az emberek gyakran keresik a hatékony megoldásokat ennek a problémának a kezelésére. Szerencsére a természet rendelkezik gyógynövényekkel, amelyek segíthetnek enyhíteni a bélgörcs tüneteit.

A bélgörcs egy gyakori emésztőrendszeri probléma, amelyet az alsó hasban jelentkező éles, görcsös fájdalom kísér. Ezek a fájdalmak időről időre, vagy rendszeresen jelentkezhetnek, és sokszor kellemetlen meglepetésként érhetnek minket. A bélgörcs lehet enyhe, de akár súlyos is, és számos oka lehet.

A bélgörcs leggyakoribb okai közé tartozik:

  1. Ételallergiák és intoleranciák: bizonyos ételek, például tejtermékek, vagy glutén tartalmú ételek bélgörcsöt okozhatnak az érzékenyebb emberek számára.
  2. Irritábilis bél szindróma (IBS): az IBS olyan krónikus állapot, amely a bélgörcs, puffadás, hasmenés, vagy székrekedés tüneteivel járhat.
  3. Stressz és szorongás: az érzelmi stressz és szorongás is kiválthat bélgörcsöt, mivel az idegrendszer közvetlen hatással van az emésztőrendszerre.
  4. Étrend és rosthiány: a rostszegény étrend és a nem megfelelő étkezési szokások is hozzájárulhatnak a bélgörcs kialakulásához.

A bélgörcs tünetei közé tartozik:

  • Hasi fájdalom: az alsó hasban jelentkező éles, vagy görcsös fájdalom.
  • Puffadás: a has duzzadt és feszült érzetet kelt.
  • Székrekedés vagy hasmenés: az emésztőrendszer rendellenességei.
  • Émelygés és hányás: ritkábban előforduló tünetek, de néha bekövetkezhetnek.

Most, hogy ismerjük a bélgörcs okait és tüneteit, nézzük meg, mely  gyógynövények segíthetnek a panaszok enyhítésében:

Még több gyógynövény lelőhelye: Gyógynövények A-Z

Facebookon is megtalálsz!

Ajánlott gyógynövények: 

Fürtös menta, apróbojtorján